Co mózg “je”?
Czy wiesz, że białe pieczywo powstaje z ziaren pozbawianych łuski oraz zewnętrznej warstwy bielma, które jest kopalnią takich składników, jak fosfor, żelazo, błonnik, wapń, witaminy? Te wszystkie składniki są obecne w pieczywie pełnoziarnistym, które powstaje z pełnego przemiału zbóż.
Co mózg je?
Nasz mózg jest bardzo „żarłoczny”. Mimo, iż przeciętnie stanowi zaledwie 2-3% masy ciała dorosłego człowieka, zużywa aż 20-25% energii dostarczanej organizmowi!
Mózg lubi cukier, ale nie każdy!
Podstawowym pokarmem mózgu jest tlen oraz glukoza, która jest cukrem. Nie oznacza to jednak (niestety), że dieta złożona z cukierków i batonów jest dla naszego mózgu najlepsza. Słodycze zawierają cukry proste, które nie muszą podlegać skomplikowanym procesom trawienia, i są bezpośrednio „wrzucane” do krwioobiegu, stanowiąc prawdziwą cukrową bombę, którą natychmiast stara się „rozbroić” trzustka, produkując duże ilości insuliny. Takie szybkie wahanie (ogromny wzrost – nagły spadek) poziomu cukru we krwi nie służy nam, ani mózgowi. Dla dbających o linię ważna będzie informacja, że jedząc cukry proste (zawarte także np. w makaronach, białym pieczywie) ciągle jest się głodnym. To prosta droga to otyłości.
Sto razy lepszymi wyjściem – i dla linii, i dla mózgu – są cukry złożone. Są one skonstruowane tak, że organizm musi się „namęczyć” z ich trawieniem, i wysyła z układu pokarmowego niewielką ich porcję do krwi, za to przez dłuższy czas. Oznacza to, że gdy zjadamy produkty bogate w cukry złożone, jesteśmy dłużej syci, a nasz mózg ma zapewnioną stałą dostawę glukozy.
UNIKAJ | JEDZ JAK NAJCZĘŚCIEJ |
|
|
Inne związki odżywcze, których mózg potrzebuje:
Jednak glukoza to nie wszystko. Poza tym podstawowym paliwem nasz mózg potrzebuje też innych związków i mikroelementów, które zużywane są przez neuroprzekaźniki (które „przenoszą” w mózgu impulsy z komórki do komórki) i potrzebne do prawidłowego zaopatrzenia mózgu w tlen. Te składniki to:
Potas. Jego źródłem są: winogrona, nektarynki, pomidory, ziemniaki, banany
Cynk. Występuje obicie w pestkach dyni, oraz w owocach morza.
Fosfor. Jego wspaniałym źródłem są ryby.
Lecytyna. Występuje w soi, kiełkach pszenicy, orzeszkach ziemnych.
Żelazo. Obecne w orzechach, warzywach liściastych (kapusta, sałata), roślinach strączkowych.
Niacyna. Znajdziemy ją w mięsie indyka, wątróbce, pełnoziarnistym pieczywie, nasionach słonecznika
Kwas linolowy. Występuje w rybach, a także w tłuszczach roślinnych.
Witaminy z grupy B. Ich źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, soja.
Jeżeli chcesz zwiększyć swoje szanse na świetne wyniki w procesie zapamiętywania, a przy okazji być zdrowym i szczupłym, włącz na stałe do swojej diety: ryby, pieczywo pełnoziarniste, kasze, orzechy, owoce, warzywa.
Smacznego!