Kręcenie talerzykami
Talerz to sprzęt cyrkowy służący do wykonywania różnych trików.
Talerz cyrkowy wykonany jest z elastycznego tworzywa sztucznego. Do wprawienia w ruch obrotowy talerza służy cienki, długi drewniany kijek, ostro zakończony. Aby talerz zaczął się kręcić należy zacząć powoli wykonywać ruchy okrężne nadgarstkiem i potem coraz szybciej, szybciej aż do momentu umieszczenia ostrego zakończenia kijka na środku spodu talerza.
1. Podstawowa metoda: trzymaj talerz w prawej dłoni. Weź kij do lewej ręki i umieść go pod obręczą talerza (zdj poniżej).
Rozpocznij kręcenie kija po okręgu talerza (kij należy trzymać jak najniżej) najpierw powoli, a potem coraz szybciej i szybciej (talerz będzie w pozycji pionowej przy starcie (zdj 1), lecz jak będziesz kręcić szybciej, talerz przemieści się na pozycję poziomą (zdj 2), im szybciej będziemy kręcić, tym talerz powinien być stabilniejszy, wtedy możemy przemieścić kij na środek talerza (zdj.3)).
2. Zabawa z talerzem cyrkowym jest bardzo wciągająca. Po dłuższym treningu można wykonywać ciekawe triki: kręcenie kija z talerzem na nosie, na palcu, kręcenie dwoma talerzami itp.
3. Korzyści:
> Rozwija koordynację wzrokowo-ruchową, zręczność, zwinność.
> Poprawia koncentrację i sprawność fizyczną.